Ver-bin-ding.
De term wordt zo vaak gebruikt dat we het een modewoord mogen noemen. Tegelijkertijd is het maken van verbinding, op de werkvloer of daarbuiten, van onschatbare waarde; verbinding met je collega’s zorgt voor een prettige en open werksfeer, verbinding met klanten maakt dat je hun behoefte snapt en verbinding met stakeholders houdt je als ondernemer op de goede weg.
Hoe maak je die verbinding? Bij Koeckebackers gebruiken we de volgende formule: Verbinding = Aandacht * Kwetsbaarheid tot de macht R. Een spannende formule zodat het lijkt alsof we er verstand van hebben. En dat hebben we ook! Zes jaar lang weten we een kwetsbare doelgroep te verbinden. Met ons, met elkaar en met de arbeidsmarkt. Deze formule werkt. En dit is hoe:
Aandacht
Het geven van aandacht kent verschillende vormen. Tijdens mijn opleiding tot organisatiepsycholoog werd ik onderwezen in de trukendoos ’empathisch luisteren’: In een hoek van 90 graden ten opzichte van je gesprekspartner zitten, benen kruislings over elkaar en het hoofd een beetje naar rechts geknikt. Een en ander gepaard laten gaan met zacht instemmend geknik “aha, hmmhmm”. Inmiddels weet ik dat de sleutel van aandacht ligt in het oprecht willen begrijpen wat de ander zegt en waarom. Zónder daar een oordeel over te vellen. Niet jouw eigen werkelijkheid bij de ander naar binnen willen fompen (dank Remco Claassen voor de geschikte terminologie). Wel durven te gaan staan in de schoenen van de ander. Kijken vanuit zijn of haar perspectief. Ontdekken dat we wezenlijk niet veel van elkaar verschillen. Dan voelt de ander zich gezien. Dit type aandacht leidt tot compassie.
Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid wordt vaak verkeerd begrepen. Sommige mensen zien het als ‘emotionele incontinentie’. Een hele flauwe en bekrompen definitie. Wij definiëren kwetsbaarheid liever als: juist die dingen zeggen en doen waarvan je denkt dat de ander ze misschien gek of raar
vindt. Durf je te benoemen wat je onzeker maakt, waar je twijfel zit of dat je van iemand houdt.
Zeker als leidinggevende of ondernemer is het prachtig om te zien wat het tonen van je eigen kwetsbaarheid doet met de opstelling van een ander. Als ondernemer, leidinggevende of talentbegeleider heb je absoluut niet alle antwoorden, en dat is oké. Zodra we dat laten zien komen de verhalen bij onze talenten los. Het open zijn over je eigen gedachte, gevoel of emotie nodigt de ander uit om dat ook te doen. Het verbindt ons. Dat brengt ons bij de laatste factor…
Respect
Want dat is waar ‘tot de macht R’ voor staat. Werkelijke verbinding vindt alleen plaats op basis van respect voor de ander. Het lukt niet wanneer je iemand ziet als mindere. Wij lopen niet door de bakkerij met de gedachte ‘ik ben de chef en daar zijn de Koeckebackers’, want dat voelt de ander feilloos aan. Andersom kunnen we ook geen verbinding maken wanneer we tegen de ander opkijken. Soms zien we talenten zichzelf klein maken wanneer iemand in pak binnenloopt. Dat hoeft niet, we zijn allemaal Koeckebackers. Sommige Koeckebackers
dragen nou eenmaal een pak.
Aandacht x Kwetsbaarheid tot de macht Respect zorgt voor verbinding. Probeer het eens en laat ons vooral weten of deze formule ook voor jou of jouw organisatie gewerkt heeft.
Bedankt voor je aandacht,
Joep Langen